Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Φάκελος Λογοκλοπή, οι πληροφορίες που λείπουν

Ο κος Κουτσορέλης, όψιμος ερευνητής του θέματος στο περιοδικό Νέο Πλανόδιο, εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Χορηγός των πληροφοριών του είναι ο Γιάννης Πατίλης, που θέλει κατά τα ειωθότα, να δώσει μιαν αίσθηση αντικειμενικότητας, και κυρίως να κρυφτεί από τις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν εδώ. Δεν μπορούμε να του αρνηθούμε να το κάνει, διότι με κάποιο τρόπο έχει γελοιοποιηθεί από τον Χάρη Βλαβιανό. Το ίδιο έχει γελοιοποιηθεί και απατηθεί ο κος Χάρης Βρόντος, που βρέθηκε εν αγνοία του, να κάνει όπερα με κείμενο προϊόντα λογοκολπής.
Ο κος Πατίλης είχε στενότατες σχέσεις με τον κο Βλαβιανό, όχι μόνο γιατί ο πρώτος ήταν κουμπάρος που στεφάνωσε τον δεύτερο, αλλά και από το γεγονός ότι ο Χάρη Βλαβιανός, δεν ήταν μόνο εκδότης του περιοδικού Ποίηση, αλλά και γενικός σύμβουλος των εκδόσεων Νεφέλη. Προσέφερε λοιπόν και εκδοτικές εξυπηρετήσεις στον κο Πατίλη στο περιοδικό του και στην οικογένειά του. Η πρώην σύζυγος του κου Πατίλη Έλσα Λιαροπούλου και η νυν ( σύζυγος, σύντροφος, αγνοώ) Ηρώ Νικοπούλου, έχουν εκδόσει βιβλία τους στις εκδόσεις Νεφέλη. Επίσης στις ίδιες εκδόσεις έχουν εκδοθεί τα άπαντα του Τάκη Παυλοστάθη, ποιητή και παιδικού φίλου του Γιάννη Πατίλη. Από προσωπική μαρτυρία η Έλσα Λιαροπούλου, έκανε διορθώσεις στον ίδιο εκδοτικό οίκο. Και όλα αυτά, όχι τυχαία, αλλά στα φυσικά πλαίσια διαπροσωπικών και στενών σχέσεων με το Χάρη Βλαβιανό. Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες εξυπηρετήσεις.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της λογοκλοπής και ακολούθησαν ενθεν και ένθεν επιστολές και διευκρινήσεις, η σιωπή του περιοδικού Πλανόδιον, που για χρόνια υπήρξε ευαίσθητο στο να στηλιτεύει ηθικά περιστατικά στη λογοτεχνία μας, υπήρξε παροιμιώδης. Σιωπή σημαίνουσα, που βεβαίως εξηγείται από όσα ανέφερα πιο πάνω.
Το περιοδικό Πλανόδιο βρέθηκε στο κέντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου λογοκλοπής τα τελευταία χρόνια στη λογοτεχνία μας. Στον κρίσιμο χρόνο το Πλανόδιο δεν μπορούσε να αντιδράσει γιατί ο καθένας θα μπορούσε να γελάσει με το πάθημά του. να συνδέεται ευθέως και με δεσμούς ισχυρούς με το κατηγορούμενο ως λογοκλόπο.
Ο κος Πατίλης, σωστά λειτουργώντας, άφησε το χρόνο να περάσει, καταπίνοντας και τις δικές μου αιτιάσεις για τη σημαίνουσα σιωπή του.
Μέσα σε αυτές τις αντιφάσεις ήταν υποχρεωμένος να επανέλθει για να μπαλώσει το γεγονός της τότε σιωπής του. Και επανήλθε, ορθά, περισώζοντας τα προσχήματα, καθώς ο χρόνος του έχει επιτρέψει να απεμπλακεί από τον ζωτικό και βιοτικό εναγκαλισμό αυτού που τώρα κατηγορεί. Δεν το άφησε αναπάντητο και κάλυψε κάπως και τη γελοιοποίηση. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε το ηθικό ποιόν όσων συγχρωτιζόμαστε, ας είναι και σε βάθος, αλλά οι συνέπειες έστω και άθελά μας ακολουθούν. Διότι μη φανταστεί κανείς ότι ο κος Πατίλης δεν είχε προειδοποιηθεί και από ανθρώπους και από σημεία για τα συμβάντα. Δικαιολογημένα ο άνθρωπος δεν πίστευε ότι θα πάρουν τέτοια έκταση.
Τώρα, αυτό το ύφος πιονιέρου και οιωνεί εισαγγελέως του κου Κουτσουρέλη σχετικά με την υπόθεση, είναι η δική του προσπάθεια να αποκομίσει υπεραξία δημοσιότητος, όσο κι αν σε όσους ξέρουμε σε βάθος την υπόθεση είναι το κερασάκι στην τούρτα της γελοιοποίησης.
Ο Χάρης Βλαβιανός έδωσε χρόνια πριν την ενασχόληση του Νέου Πλανοδίου γράμμα στον τύπο με μιαν εξήγηση, και εν πάσει περιπτώσει το πράγμα έχει καταγραφεί στην Ιστορία της Λογοτεχνίας, και πιστεύω ότι ο Βλαβιανός αντιμετωπίζει, αν όχι τις συνέπειες που θέλουμε εμείς και η ηθική μας, τις συνέπειες που έχει η ηθική της αγοράς, όποια και να είναι αυτή.
Προσωπικά για να μην κουράζομαι, περιμένω τον οποιονδήποτε θα προσθέσει υλικό για να δώσω και την δική μου απάντηση, που πιθανότατα τα στοιχεία της, λόγω της γελοιοποίησης που περιέχουν, να παραλειφθούν.
Εκείνο που νομίζω είναι ότι θα είναι καλό, η πλευρά του Νέου Πλανοδίου, επειδή άθελά της έχει λερωμένη, που λέει ο λόγος, τη φωλιά της περισσότερο από τον καθένα που ασχολήθηκε μ' αυτό το θέμα,να το θεωρήσει λήξαν.
Η περίπτωση του Χάρη Βλαβιανού, ξεπερνάει τα όρια της λογοκλοπής. Πρόκειται για ψυχολογική στάση ενός ανθρώπου που διαρκώς μιλάει με παραπομπές. και αυτό νομίζω ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων της λογοτεχνίας.
Η ποδοσφαιρική αντίληψη με την οποία ο κος Κουτσουρέλης θέλει να επιβάλει στο θέμα, συγχωρητέα μεν λόγω του λαγού που πιστεύει ότι πρώτος και μόνος ανακάλυψε, αστεία δε όταν ληφθεί υπόψιν ότι τα καινά του δαιμόνια είναι κοινός τόπος για τον οποίο η κοινωνία αποφάσισε ηπιότερα.
Ας φροντίσει ως Νέο Πλανόδιο, να προσέχει τους συνεργάτες αξιοποιώντας την πείρα του παλαιού Πλανοδίου.

Υ.Γ. Η στοιχειώδης ευπρέπεια λέει ότι πρέπει να φροντίσουμε οι πρώην κουμπάροι να έχουν μια σχέση ήπια συν τω χρόνω, κι όχι να τους κάνουμε δια βίου εχθρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου