Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Σκύβαλα

Μια από τις πιο ωραίες αρχές μυθιστορήματος είναι αυτή του Ντέμπλιν στο Μπερλίν Αλεξάντερπλατς: Στάθηκε στην πόρτα της φυλακής και ήταν ελεύθερος.
*
Στα αδρανή του διηγήματα ο Παπαδιαμάντης είναι κιόλας Μπέκετ.
*
Πας να πεις ότι όλοι οι καταγόμενοι από το Βόλο συγγραφείς είναι φιλόδοξοι ψυχασθενείς κι έρχεται ο Γιάννης Τσίγκρας και μοιράζει της μιας δραχμής γιασεμιά αθώωσης των πάντων.
*
Κάποιος πρέπει να πάει να πει σ'αυτόν το βλάκα ότι ο Μπόρχες μας διδάσκει να σεβόμαστε τις εμμονές μας όχι τις δικές του.
*
Τί να μας πεις για τη ζωή σου κι εσύ;
*
Άλλοτε κατέβαιναν στην Αθήνα για να πάνε στρατό ή να γαμήσουν... Τώρα κατεβαίνουν για να εκδώσουν.
*
Ο κάθε μαλάκας που μας αποδίδει ένα ρόλο νομίζει πως δεν έχουμε το σθένος να του τον στείλουμε πίσω να τον βάλει στον κώλο του.
*
Δεν είστε άνθρωποι εσείς. Είστε ωρολογιακές βόμβες της εκπλήρωσης των λεγομένων μου για σας.
*
Επαναλαμβάνουν τις ίδιες συμπεριφορές σαν ο κόσμος να ήταν απέραντος στο να τους προμηθεύει θύματα για τα παιχνίδια τους. Δυστυχώς ο κόσμος είναι πεπερασμένος, τα θύματα τελειώνουν και τότε ανεβάζουν ως θύμα τον ίδιο τον εαυτό τους για να τον κακομεταχειριστούν.
*
Μη βάζεις πολύ ΄σύμπαν στις μαλακίες που γράφεις και κοίτα τη γλάστρα έξω. Ούτε φυλλαράκι δεν κουνιέται.
*
Όταν μιλάς ως ποιητής στο πρώτο πρόσωπο, πρόσεχε, γιατί επιστρέφει στο τρίτο και σε λέει μαλάκα.
*
Μωρέ αυτό που νομίζω δεν είναι. Αλλά μου έχουν τελειώσει τα νομίσματα και δεν έχω ψιλά.
*
Μερικοί μαλάκες έχουν τη φιλοδοξία, ότι συμπεριφερόμενοι άσχημα, θα σε επηρεάσουν έμμεσα προς τρίτους. Νομίζουν ότι δεν διαθέτεις αλεξιμαλάκιον, αλλά αγνοούν πως η συμπεριφορά τους δεν φτάνει να επηρεάσει εσένα, πόσο μάλλον τρίτους. Η μαλακία κάνει κύκλους γύρω από το μαλάκα γι αυτό κάποιες φορές ζαλίζεται και δεν ξέρει που πατάει και που πηγαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου